MAZLUMDER'den Katar açıklaması

MAZLUMDER Kayseri Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Taş, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyaretinin akabinde, Katar'a uygulanan abluka ve yaptırımlar ile oluşturulan terör listesini haksız bulduklarını belirtti.

Taş, yaptığı yazılı açıklamada, aralarında Suudi Arabistan'ın da bulunduğu 6 körfez ülkesi ve onlara eklemlenmiş darbeci Sisi yönetimindeki Mısır ve diğer bazı ülkeler tarafından, Katar'a karşı tüm cepheleri içeren bir abluka süreci başlatıldığını dile getirdi.
Bu abluka sürecinin diplomatik ilişkiler, gıda temini, bankacılık dahil tüm ticari ilişkiler ile turizm dahil seyahat işlemlerini kapsadığını aktaran Taş, "Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bu ülkeler şimdi de terörü desteklediği iddiasıyla kimi şahıs ve kurumlar hakkında karar almışlardır. Bu liste, ABD'nin ziyaretinden ve çıkarlarından bağımsız olmayıp hukuk dışıdır."  ifadelerini kullandı.
Taş, ülkelerinde seçim yoluyla ve meşru yöntemlerle iktidara gelen, şiddete bulaşmamış Müslüman Kardeşler ve onun siyasi uzantısı partileri terörle suçlamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 
"Öte yandan yapılan seçimlerle Gazze halkının meşru hükumeti olan HAMAS'ı terörle irtibatlı göstermek, Yusuf el-Karadavi gibi Müslüman toplumun aklı selim bir şahsını terörist ilan etmek, Katar merkezli El Cezire’nin yayınlarını engellemek, bölgenin yeni bir çatışma iklimine sokulması ve ABD başta olmak üzere bazı batılı devletlerin bölge üzerindeki hegemonyasını arttırmak anlamına gelecektir. Bu projeye alet olan ülkeleri bu zulme destekleri sebebiyle şiddetle kınıyoruz." 
Yaptırım uygulayan devletlerin listelerinde yer verdikleri kişi ve kurumlar hakkında somut ve gerçekçi delilleri olmadığını belirten Taş, şunları kaydetti:
"İslam ülkelerinde teröre kaynaklık eden Batılı devletler ve bunların uluslararası şirket ve kuruluşlarının hazırladığı verilere dayanarak, tek suçları mazlum Suriye halkına sahip çıkmak, Filistin davasına ve mücadelesine katkı sağlamak olan bu vakıf, dernek ve şahıslara dönük yaptırım kararı alınması adil değildir. Suriye'de yüz binlerce insanın öldürülmesi, milyonlarcasının mülteci konumuna düşürülmesi, Filistin, Gazze, Mısır, Irak ve diğer İslam coğrafyalarında yaşanan onca katliam ve insan hakları ihlallerine, mağduriyetlere karşı birlik olup müdahale etmeyen bazı devletlerin, Katar karşısındaki ölçüsüz, orantısız hukuk dışı yaptırımları, hak ve nesafet ilkelerine aykırıdır. MAZLUMDER olarak, yaptırım uygulayan ülkelerin halklarının da tasvip etmeyeceğini değerlendirdiğimiz bu karar ve uygulamaları şiddetle kınıyor, bu kararları alanları acil olarak aldıkları kararlardan dönmeye çağırıyoruz."
AA
 

Bakmadan Geçme