KAYSO Başkanı Büyüksimitci'nin hedefleri büyük…

Rıfat Yörük-Remzi Yıldırım

Kolektif aklı kullanırsak, kimse önümüzde duramaz

KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, gazetemize hedeflerini açıkladı. Büyüksimitci, “Türkiye olarak potansiyelimiz çok fazla. Biz bireysel zeka olarak gelişmiş ülkelerden öndeyiz. İstişare ederek işlerimizi yaparsak, kolektif aklı kullanırsak, firmalarımızda kurumsal yapıya dönebilirsek, Allah’ın izniyle bizim önümüzde kimse duramaz.” dedi.

Başkan Büyüksimitci ile yaptığımız söyleşi şöyle;

Büyüme verileri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Türkiye olarak bizim potansiyelimiz çok fazla. Biz bireysel zeka olarak gelişmiş ülkelerden öndeyiz. İstişare ederek işlerimizi yaparsak, kolektif aklı kullanırsak, firmalarımız da kurumsal yapıya dönebilirsek, Allah’ın izniyle bizim önümüzde kimse duramaz. 2017 deki 7.4 büyüme normal şartlarda 11-12 büyüme demektir. 2016 yılında bir darbe teşebbüsü atlattık. Bir sürü terör örgütü aleyhimizde faaliyetlerde bulunuyor. Avrupa’yı, ABD’yi yönlendiren kampanya başlatıldı. Türkiye’nin aleyhine de çalışılıyor. Önce algılar yapılıyor. Gezi olayları bunun en güzel örneği. 
Her şeye rağmen, bizim gençliğimiz 15 Temmuz’da kendini ispat etti, çok şükür geleceğimiz sağlam. Bizler gençlerimize elimizden geldiği kadar iyi bir noktada yönetimi bırakmalıyız. 

“BAŞARISIZ OLDUM’ DEMEK ÖNEMLİ

Yetişmiş eleman konusunda çalışmalarınız ne aşamada?

Özellikle meslek liseleri, üniversitelerle ilişkiler ve girişimcilik konusunda bizzat kendim ilgileniyorum. Sanayici arkadaşları deneyim paylaşımları konusunda yönlendiriyoruz. Bu çok önemli bir konu. İyi örnekleri, başarı hikâyelerini anlatmaları, bir de başarısızlık hikâyeleri anlatmaları çok önemli. Ben şöyle bir işe girdim ‘çok da başarısız oldum’ demek de çok önemlidir. Önümüzdeki dönemde bu işleri daha sıkı yapmalıyız. Yetişmiş eleman konusu Türkiye’de maalesef bizim düzeltemediğimiz bir konudur. Bu konuda TOBB ile bir çalışma başladı. Özellikle mesleki eğitimin özendirilmesi için bakanlıklar düzeyinde bir çalışma başlatıldı. Bunu nihayetlendirmek lazım, çünkü bunun meyvelerini biz 20-30 yıl sonra alacağız. Birçok gencimiz sanayi üretiminde çalışmak istemiyor. Üniversitelerde, üniversite mezunu işsiz gençler üreten bir sistem var. Üniversiteli gençleri iyi yetiştireceğiz. Bazı bölümler var ki arz fazlalığı bulunuyor… İşletme, iktisat diyorsunuz, bir sürü iş arayan mezun görüyorsunuz. Çevre mühendisi diyorsunuz yine aynı. Üniversite mezunu işsiz gençler hakikaten çok zor durumdalar. Bu konuyu iyi anlatmamız lazım.

DEVLET GİRİŞİMCİYE DESTEK VERİYOR 

Girişimcilere devlet katkısı ne durumda?

Gençler, girişimci zekâyı ortaya koyup yeni bir ürün tasarlama ve inovasyon konusunda başarılı olurlarsa kurumlar içerisinde onları ödüllendirme sistemlerini özel sektör olarak bizler de becerebilmeliyiz. Ya da kendi işini kurması konusunda daha ciddi programlar yapmalıyız. Devlet son yıllarda girişimcilik alanında ciddi destekler veriyor. Ama desteklerin daha iyi yönlendirilmesi lazım. Üretim ve sanayi ile ilgili olanları daha çok desteklemeliyiz. Maalesef ölçme sistemlerimizde problemler var. Gençleri mesleki eğitime özendirmezsek gençlerimiz oraya gelmeyecek. YouTuber diye bir şey çıkmış, bakıyorum çocuk hiçbir şey yapmıyor. Lüzumsuz lüzumsuz konuşuyor. Fakat 5 milyon izleyicisi var. Bu işi profesyonel yapıyorlar. Aylık 2 yüz 3 yüz bin lira para kazandıkları konuşuluyor. Bugün gençlerin hayalini bu süslüyor. Her zaman milyon dolar alan futbolcular göz önünde olanlardır. Oysa çok başarılı futbolcuların şansı bazen rast gitmez. Türkiye’de 100 bin futbolcu varsa bunun 5 tanesi milyon dolar alıyor. 3 tanesi 100 bin dolarlar alıyor. Kimisi maaş alıyor. Kimisi de Erciyesspor gibi otobüste gidip otobüste uyuyorlar. Hayali, hedefi doğru yerde kurdurmak lazım. Hayal gerçekçi olmalı. Vizyon koymaları gerekiyor. Girişimcilik eğitimlerinde biz bunu verdiriyoruz, Bundan sonra işi daha ciddi tutmalıyız.

12 SANAYİ ODASINDA TEK ADAY VARDI

Meclis üyelerinde değişim ve gençleşme yaşandı, gençlerle yol haritası ne olacak?

 KAYSO’da yeni yapıyı oluşturuyoruz. KAYSO Meclisi yüzde 50 değişti. Yönetim Kurulumuzun yarısını da değiştirdik. Çok büyük emeği olan ama ‘artık yeter’ diyen abilerimiz vardı. Emeklerine sağlık, bunlar adaylığını koymadı. Genç arkadaşlarımızı meslek komitelerinde başlatıyoruz. Gençler artık bu işlerin başına geçecek. Bizler her zaman buralarda durmayacağız. Allah nazardan saklasın, genç pırıl pırıl arkadaşlar var. Önemli olan istekli ve arzulu olmaları. Bu memlekette herkese yapılacak iş var. Güzel bir yönetim oluşuyor. Önemli olan 4 yıllık süre içerisinde rehavete kapılmamak lazım. Her an ilk günkü gibi çalışmak gerekiyor. Nihayetinde bu hizmete talip olmakla alakalıdır. Sanayici çok destek vermeli, ne yapılacaksa hep birlikte yapmalıyız. “Bu işi tek başıma başardım’ diyen hiçbir insana inanmam. İş hayatında da inanmam. İyi işler her zaman ekiple çıkar. Biz bu işi ekip ile nasıl çözeriz tarafındayız. 

KAYSERİ HALA 2. BÖLGE 

Üretim reformu paketi sanayiciye katkı sağladı mı?

İki yıllık sürede çok acil yapılması gereken işler vardı. Sıkıntılı bir süreçti. Buradaki problemi çok iyi anlatmak gerekiyor. Başkan olduktan iki ay sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı, 11. Cumhurbaşkanımızı ve bakanlarımızı sanayi gecesinde ağırladık. Bu başlangıç çok moral verdi bize. Şunları yapmalıyız diye dosyalar verdik. Odalar ve Borsalar birliğimiz bu konuda çok ciddi köprü görevi üstlendi. İhracat ve üretimde ciddi sıkıntılar vardı. Finans hemen daralmaya geçti. O günlerde aksine firmaları daha çok desteklemek gerekiyordu. Hep birlikte Türkiye genelinde bir tavır sergilendi. “Sanayici ve iş adamını siz öldürürseniz iki gün sonra iş yapacak kimseyi bulamazsınız.” Bunları anlatmaya çalıştık. Valimiz de bölge müdürlerini topladı. Duyarlılık süreci başladı. Bunlar çok önemliydi. Sonuçta devrim niteliğinde üretim reform paketi çıktı, sanayicinin yüzü güldü. Doğru anlattık, ülkenin menfaatine olan işleri anlatmakta hiç zorlanmadık. İşi bilen insanlar koltuklarda olunca problemleri çözmek daha kolay oluyor. 
Ama Kayseri için teşvik konusunda bir düzenleme maalesef yapamadık. Kayseri yatırımda hala 2. bölgede. Bu konuyu daha çok anlatmamız lazım. Yeni dönemde özellikle Kayseri ilçelerinin iyi anlatılması lazım. İlçelerin sanayileşmesi ve gelişmesi için teşviklerin ilçelere daha iyi verilmesi gerekiyor.

KAYSERİ MERKEZLİ YENİ MARMARA HAVZASI OLUŞUR

Yerli otomotiv üretim konusu ne oldu. Kayseri de otomobil üretilecek mi?

Çok önemli bir yatırımımız var. Yerli otomobil üretim yerinin ısrarla Kayseri olmasını söylüyoruz. Bu projenin Türkiye’nin bütünüyle alakası var. Marmara bölgesine bu yatırımın yapılmaması lazım. Sanayi üretim yoğunluğun tek bölgede olması çok yanlış. Bunu ısrarla her yerde söylüyoruz. Bu konunun dikkate alınacağını ümit ediyoruz. Otomobil üretimi Kayseri’ye yapıldığında sadece Kayseri’ye faydalı olmayacak. Konya, Aksaray, Malatya, Sivas, Kırşehir, Nevşehir başta olmak üzere 14 ile faydası olacaktır. Mersin ve Adana’yı da düşünürsek, ciddi şekilde yeni bir Marmara havzası oluşturulmuş olur. Yani buna Orta Anadolu Havzası da denebilir. Ülkenin gelişimi için ağır sanayi işlerini yaymak lazım. Gelişmiş ülkelerde bunun örneği çok fazla. Doğru kararla otomobil üretim yeri Kayseri olarak belirlenir ümidi içerisindeyiz. Kayseri’de otomobil üretilecek yerlerimiz çok fazla. 3 yer hazır, 5 tane daha örnek çıkartabilirim. İstanbul’da 1 milyon metre kare arsa bulmakta zorlanırsınız. Bursa’da zorlanırsınız ya da tarım alanlarını bir şekilde çevirmek zorunda kalırsınız. Tarıma müsait olmayan alanlarımız Kayseri’de var. Lojistik problemimiz yok. Tren yolu ve karayolu ile çok rahat nakliye yapılır. Bu yatırımı buraya yaparsanız arkasından çok büyük yatırımlar akar. Bir üretim havzası olur. Cumhurbaşkanımızın, yerli otomobil üretiminin Anadolu’da yapılması konusunda destek vereceği ümidi içerisindeyim.

HIZLI TREN “TÜRKÜ” OLDU!

Hızlı tren ihalesi yapıldı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Erkilet Güzeli ve Gesi Bağları’ndan sonra geciken “Hızlı Tren” türkümüz oldu. Ama Allah razı olsun bu dönemde Özhaseki bakanımız Cumhurbaşkanımıza sundu. İhale gerçekleşti, 16 firma katıldı. Teklifler sunuldu. Bundan sonra süreç başladı. Bizim üzüntümüz, Kayseri bunu çok önce hak ediyordu. Fakat olmadı. Her devlet büyüğümüze bunu söyledik. “Bu işte hata var Kayseri’nin daha önce hızlı trene kavuşması gerekir” dedik. Ulaşım hem sanayicimizin işini kolaylaştırır, hem de Erciyes Master projemizi destekler. Eski para ile 2 katrilyon Yerköy-Kayseri arası yatırım proje teklifi verildiğini biliyorum. Bakanımız projenin 730 gün sürede tamamlanmasını şart koştu. Ulaşımda bir sıkıntımız daha var. Havaalanı binası konusu. Hava limanı terminal binaları çok küçük ve yetersiz. Özellikle yaz ayında ciddi şekilde sıkıntı oluyor. Yeni iç hatlar binası da yapılırsa iyi olacak. Bunlar şehre değer katan yatırım hizmetleridir.

KAYSERİ İHRACATTA İLK 10’DA DEĞİL 

İhracat konusunda Kayseri ne durumda, sıkıntı var mı?

İhracatımız TİM verilerine göre 1 milyar 615 milyon dolar.  Ancak Serbest bölgede TİM verilerine girmeyen 282 milyon dolarlık daha ihracatımız var. Toplamda 1 milyar 900 milyon dolar civarında ihracatımız var. 2018 yılı için 2. 2 milyar hedef oluştu. İlk iki ay rakamlarımız çok iyi geldi. Bu ay da iyi rakam geleceğine inanıyorum. Türkiye’nin ihracat artışının iki katı bir artış söz konusu. Türkiye’nin ocak ayında artışı yüzde 14 civarında. Biz yüzde 28 yaptık. 2018 yılının ilk 2 ayında yüzde 27 oranında artış sağladık. Bu performansı devam ettirmek zorundayız. Maalesef Kayseri ihracatta ilk 10 içerisinde değil. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Bunun için hedefimiz ilk 10 içerisine girmek olmalı. Bu başarı için sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak gerekiyor. Birçok firmamız ihracat konusunda zorlanıyor. Bunların desteklenmesi gerekiyor. Aslında devlet bu desteği veriyor. Ama bizim Kayseri’de sanayicimiz devletimize yük olmama adına ‘ben hallederim’ diyor. Burada sanayicimizi biraz daha bilinçlendirmemiz lazım. Devlet ülkenin gelişmesi yönünde sanayicisine yardımcı oluyor. AB’deki ülkeler hala kobilerine destek veriyor. Devlet çok doğru özel destekler veriyor. Sanayicimiz ile sırt sırta vereceğiz, biraz ilgi olacak. Sanayicilerimizi birlikte çalışmaya alıştıracağız. Herkesin her şey üretmesine de gerek kalmayacak.

HER SANAYİCİMİZ BU İŞİ YAPAR 

Ülkemizde ve Kayseri’de tarihi eski, köklü firma sayısı çok az! Neden bu bilinç bizde oluşmuyor?

Tarihe bakıyorsunuz, dede kazanmış, baba ilave yapmış, çocuk bitirmişe dönüyor iş… Aslında başarmak zor bir iş değil, insanları motive etmeliyiz. Yan yana getirip ilgi duymamız lazım. Eğitime 10 gün vakit ayırsak emeğiniz nesiller boyunu aşar. Sanayi Odasında her sanayici bu işi yapmaya layıktır. Yapabilecek özellikleri, kabiliyetleri vardır. Adam sanayici olmuş bir kere. Sanayi Odası üyesi olmuş ise herkes bu işi yapar. Bu işe ne kadar vakit ayırma konusu vardır. 

Yaptığınız açıklamalarınızdan dolayı teşekkür ederiz. Başkanlığınız hayırlı olsun.

Ben de teşekkür ederim. İyi ki varsınız arkadaşlar.                              

Bakmadan Geçme