Kayserili kadın çiftçiler solucan gübresi üretiyor

Kayseri Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün 'Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor' projesiyle organik tarıma destek sağlanıyor.

Kayseri Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ‘İyi Tarım Uygulamaları’ projesi kapsamında başlattığı ‘Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor’ projesiyle organik tarıma destek sağlanırken suni gübrelerin çevreye verdiği zarar da gideriliyor.
Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Yeşim Bekyürek organik tarımın yaygınlaşmasının kendilerini memnun olduğunu belirterek “Kayseri ‘de iki yerel pazarda satılmasını sağlıyoruz. Bunlardan biri Kocasinan Erciyes Evlerde diğeri Talas Yenidoğan halk pazarında yer almaktadır. Bizim temel amacımız, küçük aile üretimi şeklinde üretim yapan üreticilerimizin organik tarım bazlı üretim yapmalarını sağlamak. Bu üretimin tekniklerini öğrenmek, bu üretimin sertifikasyon işlemlerinin yürütülmesini sağlamak ve teknik olarak saha kontrollerini desteklemek” dedi.
Bekyürek, organik tarım yapan çiftçilerin organik gübre ihtiyacını ‘Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor’ projesiyle sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek “ Bununla birlikte temel gübre ihtiyacımızdan yola çıkarak ‘Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor’ projesini oluşturduk. Çünkü bu proje kapsamında da yaklaşık 50 kadın üreticimize organik gübre ihtiyacını karşılamak için üreticilere solucan gübresi nasıl oluşturulur, bu solucan gübresinin toprağa ve ürüne faydaları nelerdir gibi temel eğitimler verdik. Bunların arasından seçtiğimiz 9 üreticiyi bir takım sınavlardan geçirdik. Sınavdan geçen üreticilerimizi Avusturya’ya Viyana’ya ve Salzburg’a bu işin temelleriyle ilgili teknik eğitime gönderdik” şeklinde konuştu.
Teknik eğitimlerinin devam ettiğinin altını çizen Bekyürek, “ Daha önce 3 üreticimize vermiş olduğumuz solucan gübrelerimizden bu sene ayırarak 3-4 kadın üreticimize daha solucan gübresi temin etmeyi planlıyoruz. Ayrıca İl Müdürlüğümüzün, Büyükşehir Belediyesiyle yapmış olduğu bir projemiz var solucan gübresiyle ilgili. Bu projeyi de kattığımızda 50 kadınımıza 1’er metreküplük solucan gübresi dağıtacağız” ifadesini kullandı.
Bekyürek, amaçlarının gelecek nesillere sağlıklı topraklar bırakmak olduğunu vurgulayarak “Buradaki temel amacımız topraklarımız suni gübreden dolayı her geçen gün çoraklaşıyor ve verimliliğini kaybediyor. Bizim topraklarımızı tekrar eski canlılığına döndürmemiz. Toprağımızı yaşatmamız ve gelecek nesillere sağlıklı topraklar bırakmamız gerekiyor. Biz bu düşünceyle yola çıktık inşallah Kayseri’yi vermikompost üretim merkezi haline getireceğiz. Üreticilerimizin de çok yoğun talebi var gerek ticari yapmak isteyen gerek hobi olarak yapmak isteyen gerekse küçük çaplı kendisi için yapmak isteyen üreticiler hızla vermikompost üretme çalışmalarına yönelmektedir. Bu ilgi de bizi çok mutlu ediyor” dedi.

Bakmadan Geçme