Hedef Kayseri

Eski Kayseri Ticaret Odası Başkanı MHP Kayseri milletvekilli Hasan Ali Kilci Dünya Sağlık Örgütü'nün(WHO) sucuk, pastırma gibi işlenmiş etlerin kanserojen olduğu şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi

Kayseri Milletvekilli Hasan Ali Kilci Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısı ile Dünya Sağlık Örgütü’nün sucuğun kanser yaptığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Kayseri Ticaret Odası eski Başkanı olan Kilci, "İşlenmiş et ürünleri kanser yapıyor şeklinde basında haberler yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü sucuk pastırma salam ve sosis gibi işlenmiş etlerin kanser yaptığını iddia ediyor. Özellikle sucuğun anavatanı sayılan ve yüzyıllardır bu manada marka olmuş şehirle özdeşleşmiş ve adını dünyaya duyurmuştur. Kayseri’nin böyle bir iddiayı kabul etmesi beklenemez. Yüzyıllardır sucuk üretilen Kayseri’de hatta Türkiye’de bu tüketim yüzünden kanser olduğu iddia edilecek kaç vaka vardır? Bunun açıklanması lazım. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu iddiasını kabul edebilmek için üretilen sucuktan dolayı kanser olmuş yüzler, binler, on binler, yüz binler hatta milyonlarca insan olması gerekir" dedi.
Evliya Çelebi'nin Seyahatname ‘sinde yüzyıllardır pastırma, sucuk ve kavurmanın Kayseri’yle özdeşleştiğini belirten Kilci, "Kaldı ki sucuğun kanser yaptığını iddia eden sağlık örgütü bırakın kanseri Avrupa ve Amerika’da kayda geçen gıda zehirlenme oranlarının Türkiye’ye nazaran on beş yirmi kat olmasını nasıl izah edecektir? Bu da düşündürücüdür. Kaldı ki Avrupa ve Amerika pastırma ve sucuğa çok yabancıdır. Avrupa ve Amerika bizlerden daha mı fazla sucuk tüketiyor ki böyle bir iddia öne çıkıyor? Erciyes Üniversitesi onkoloji servisinden de bununla ilgili ciddi bilgiler alınmalıdır. Et ürünlerindeki nitrat veya nitrat miktarının yüksekliği kansere etken tezinden yola çıkan Dünya Sağlık Örgütü nitratın biber domates patates gibi tarım ürünlerinde var olduğunu bunun sıfırlanmayacağını nitrat miktarının Avrupa Uyum Yasalarına göre ayarlandığını ve kontrolünün Gıda, Tarım ve il müdürlüklerince çok ciddi şekilde yapıldığını herhalde bilmeleri gerekir “ ifadelerini kullandı.
“Hiçbir il rakibimiz olamaz “
Kilci, sucuk ve pastırmada Afyon ve Sivas’ın Kayseri’ye karşı rakip olarak çıkarılmaya çalışıldığını dile getiren Kilci; “Ama onlar hiçbir zaman bizim rakibimiz olamazlar. Hele pastırmada hiç olamazlar. Sucukta bir takım çabalar sarf ettiler. Kayseri’nin Karpuzatan bölgesi pastırma ve sucukla ilgili çok özel bir bölgedir. Havası yazları serin kışları ılıman olur. Kayseri’nin pastırma ve sucuğunu hiçbir il yapamaz. Başbakan da Kayseri’ye geldi müjde verdi. Siyasiler de et ürünleriyle bir sanayi bölgesi yapmaya çalışıyorlar. Asıl sıkıntı o zaman çıkacaktır. Orada bulunan Karpuzatan tesislerinin korunmasından yanayım ben. Evliya Çelebi’nin kitabını okusunlar. Pastırma sucukla ilgili en baştan bugüne gelişi takip etsinler. Bu gerçeği görecekler. İddia ediyorum pastırma ve sucuğun o dönemde bu damak tadına ait özelliğini yazları serin kışları ılıman havasından almakta. Bizim pastırma ve sucuktaki katkı ürünlerinin diğer illerde olmadığını görüyoruz. Kayseri’nin damak tadı çok ayrıdır. Ne pastırmada ne sucukta ne diğer et ürünlerinde hiçbir şehir bize rakip olamaz. Bu arada Kayseri’de çok marka olmuş ürünlerimiz var biliyorsunuz televizyonlarda seyrediyorsunuz biz onları izleyince iftihar ediyoruz. Başkanlığım döneminde de bu tür Kayseri’nin ürünlerini öne çıkaran arkadaşlara da ödüller verdim" şeklinde konuştu.

Haber- Foto: Bünyamin Gültekin-Taha Tayfun Bağcı

Bakmadan Geçme