Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Betül Merd, sarı kantaron bitkisi ve sarı kantaron yağının kullanım alanları hakkında bilgi verdi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Fatma Uçan, Ramazan'ın ardından tüketilecek gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, 'Bayramda hafif ve ev yapımı tüketime önem verilmeli' dedi.
Diyetisyen Eda Ünal, Ramazan sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulunarak, 'Gece yatmadan 3 saat öncesinde mutlaka yemekle ilgili bütün iletişimizi kesmeliyiz. Vücudu dinlenme durumuna bırakmamız gerekiyor' dedi. Ramazan ayının gelmesiyle kahvaltı ve öğle yemeğine bir süre ara verildi. İftar ve sahur sofralarıyla birlikte beslenme alışkanlıkları da değişti. Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, Ramazan sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Eda Ünal, 'Uzun süren açlık ve sululuktan dolayı metabolizmamızda ciddi yavaşlama görülüyor. Bundan dolayı ramazan süresinde 2 öğün olan sayımızı öncelikle 3 e çıkartarak başlamamız gerekiyor' dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Betül Merd, Ramazan Bayramı süresince dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili önerilerde bulundu.
Diyetisyen Cansu Arslan, bazı kokuların koklanması halinde daha hızlı kilo verildiği ve az besin tüketildiğinin gözlendiğini açıkladı.
Özel Tekden Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Şeref Ulucan, haftada 3-4 gün ve 30-40 dakikalık tempolu yürüyüş yapmanın kalp damar sağlığı açısında önemli faydaları olduğunu söyledi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş (KAYMEK) bünyesinde faaliyet gösteren Huzur Çınarı Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi, öz saygı, motivasyon, kurumsal aidiyet ve meslek etiği konuları üzerine hizmet içi eğitim programı düzenledi.
Melikgazi Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Uzman Diyetisyen Mihriban Alemdar; 7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla sağlıklı beslenmenin önemini anlatarak; Ramazan ayında uzun süreli açlık dönemi olduğu için mutlaka sahur yapılmasını önemsiyoruz dedi.
Ramazan ayına girilmesiyle birlikte iftarda sahurda neleri tüketmeli neleri tüketilmemeli konusunda bilgiler veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Savsa, iftarda bir kase çorba içtikten sonra yemeğe 10 – 15 dakika ara verilmesi gerektiğini belirtti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Arslan, hurmanın vitamin ve mineral bakımından zengin olduğunu, kanseri önlediği gibi sindirim süresi uzun olduğu için tokluk hissi sağladığını söyledi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Uçan, Ramazan ayında beslenmede dikkat edilmesi gerekenlere değinerek, 'İftarda çok sıcak çorba içilmemeli. 14-15 saat açlığın ardından aşırı sıcak çorba midede yanmaya sebep olabilir' dedi.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemini vurgulayarak, Şehitlerimizin aziz hatıralarını ebediyete kadar yüreğimizde taşımak en başta gelen milli görevimizdir dedi.
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Betül Merd, göbek eritme yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Obezite, çağımızın yaygın hastalıkları arasında görülmeye başlandı. Diyetisyen Ayşegül Savsa, her geçen gün yaygınlaşan ve 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle sağlıklı beslenme ve obezite hakkında bilgiler verdi. Türkiye’de obezite oranları her geçen yıl artıyor.
Hizmetlerin ve yatırımların yanı sıra personel eğitimine de önem veren Kocasinan Belediyesi tarafından belediye çalışanlarına yönelik 'İnsan İlişkileri ve İletişim ile Kurum Kültürü ve Aidiyeti' eğitimi verildi. Düzenlenen programlar ile çalışanların bilgi birikimini sürekli artırdıklarını ifade eden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; 'Eğitimler sayesinde şehre daha iyi ve daha kaliteli hizmet sunuyoruz' dedi.
Diyetisyen Eda Ünal, insan vücudunun kış mevsiminde yağlanmaya müsait olduğunu, yağlanmanın ise çeşitli rahatsızlıklara neden olacağını belirterek beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Özaslan, lahananın kanser hastalığına karşı önemli bir besin olduğunu belirterek, Lahananın sindirildikten sonra ortaya çıkan metabolitileri var. Bunlar C vitamini, E vitamini ve enzimler (süperoksit dismutaz, peroksidaz, katalaz) üretmesinden dolayı kanser hücresi oluşumunun engellenmesinde önemli bir rol oynuyor. Yine aynı zamanda da oluşmuş kanserin vücutta çoğalmasını ve diğer bölgelere de sıçramasını engellemede etkili oluyor dedi.
Melikgazi Belediyesi sosyal hizmetler kapsamında birçok mahallede bulunan sosyal tesislerde psikolog ve diyetisyen danışmanlık hizmeti vermeye başladı.
Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, 2022’yi ‘kilo verme yılı’ ilan ederek “Yeni yıla beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek girin. Günde 3 litre su tüketin, dengeli beslenmeye özen gösterin. Markete giderken mutlaka alışveriş listesi yapın ve ihtiyaç dışında market listesinin dışına çıkmayın. Mevsiminde meyve ve sebze tüketimi kilo yönetimini kolaylaştırır. Kuruyemişleri çiğ olarak tercih edin, haftada 2 gün balık tüketin” dedi.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ceran Çağrıl; havaların ısınmasıyla birlikte yaz enfeksiyonlarına, özellikle yaz ishallerine karşı tedbirli olunması gerektiğini belirterek; "Yaz ishali gelişen çocukta su kaybı yaşanır ve sıcak havaların da etkisiyle artan su kaybı daha da artabilir. Çocuğun yaşına uygun olarak ishale yönelik diyet uygulamaları da hastaneye başvuru oranlarını azaltır. Bu süreçte ailelerin mutlaka hekimle irtibat halinde olmaları gerekir' dedi.
Diyetisyen Rabia Özaslan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyararak; "Kalp-damar hastalığı olanlar kesinlikle sakatat tüketmemeli. Kolesterol problemi olanlar çok dikkat etmelidir" dedi.
Diyetisyen Fatma Uçan, karpuzda meyve şekeri yüksek olduğu için az tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Karpuzu bir öğünde herkesin kendi avucunun ortası kadar tüketmesini önerebiliriz. Bunun fazlası hem şekeri yükseltir hem fazla şeker alımından dolayı kilo aldırabilir' dedi.
Diyetisyen Cansu Arslan, Işkın bitkisinin birçok hastalığa karşı olan faydalarının yanı sıra kanseri önleyici etkileri de olduğunu söyledi.
Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 101. yıldönümü münasebetiyle mesaj yayımladı.
Ramazan ayının pandemi dönemine denk gelmesiyle birlikte oruç tutmanın bağışıklığı azaltıcı etkisi olup olmadığı da merak edilmeye başlandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyetisyen Aysun İpek, 'Sanılanın aksine 'sağlıklı oruç tutma kuralları' uygulandığı takdirde oruç tutmanın bağışıklık sistemine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır" dedi.
Diyetisyen Merve Aygür, iyi beslenen sporcuların performansının daha yüksek olduğunu ifade ederek, "İyi beslenen sporcunun performansı yüksektir. Antrenman verimi yüksektir. Sakatlanma riski düşüktür" dedi.
Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışından getirilen ve Kayseri'de karantina altına alınan vatandaşların iftar ve sahurlukları, diyetisyenler tarafından hazırlanıyor.
Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, diyetisyenler tarafından hazırlanan malzemeleri TOHM sporcularına dağıttı.
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Devlet Tiyatroları'nın açılmasıyla ilgili sorununa verdiği yanıtın ciddiyetten uzak olduğunu ifade etti. Aralık ayında sorduğu soruya Mart ayında ancak yanıt aldığını, aldığı yanıtın da ciddiyetten uzak olduğunu belirten Arık, 'Devlet Tiyatroları Kayseri'ye geldi. Geldi ama bakanın devlet tiyatrolarının Kayseri'ye geldiğinden haberi yok' diye konuştu.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, yayımladığı mesajında 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin anlam ve önemini vurgulayarak, 'Şehitlerimizin aziz hatıralarını ebediyete kadar yüreğimizde taşımak en başta gelen milli görevimizdir' dedi. Yalçın, emanet edilen vatana sahip çıkmanın herkesin en başta gelen görevi olduğunun altını çizdi.