Türkiye'de her gün 250 kadın kansere yakalanıyor

Çağımızın hayati riske neden olan en önemli hastalığı olarak kabul edilen kanserin tedavisinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Kadınlarda görülen meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele, modern tıbbın önemli hedeflerinden biri haline geldi. Ancak ne yazık ki tüm bu olumlu gelişmeler kanserin görülme sıklığında ciddi bir azalma sağlamıyor. Ülkemizde her gün yaklaşık 100 kadına meme, 45 kadına genital, 45 kadına tiroit, 30 kadına kalın bağırsak, 20 kadına ise akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Doç. Dr. Teoman Yanmaz, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla kadınlarda görülen kanserlerin nedenleri ve kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kariyer yaparken anne olmayı geciktirmeyin
Modern çağın en önemli hastalıklarından biri olan kanserin sebepleri arasında her iki cinsiyet için de sigara, alkol, obezite, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme bulunmaktadır. Ancak modern hayatın içinde yer alan kadınların özel bedensel yapılarının sekteye uğraması kansere yakalanma riski artırmaktadır. Ülkemizde her gün 100 kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır. Doğum yapmamak veya geç yaşta çocuk sahibi olmak kadınlarda görülen meme kanserinin en önemli nedenlerini oluşturmaktadır. İş hayatında olan kadınların fazla çalışma saatleri de kansere yakalanma riskini artırmaktadır. Çalışan kadınların çocuğunu emzirme süresi, çalışmayan kadınlara göre daha az olmaktadır. Az ve kısa süren emzirme kadınlarda meme kanseri riskini yükseltmektedir. Ayrıca uzun çalışma sürelerinin neden olduğu kronik yorgunluk, uykusuzluk ve stres kadınların melatonin salgısını azalmasına neden olmaktadır. Bu durumla karşı karşıya kalan kadınların bağışıklık sistemi baskılanarak tüm kanser çeşitlerine zemin hazırlamaktadır.

Ev ve iş yerinizi düzenli havalandırın
Yeni nesil inşaat teknolojisiyle birlikte hayatımıza giren aşırı yalıtılmış binalar, sadece kadınların değil erkeklerin de kanser riskini artırmaktadır. Günümüzde evde geçirilen zaman genel olarak daha fazla olmaktadır. Aşırı yalıtılmış binalarda radon gazı birikimi olmaktadır. Radon gazı da akciğer kanserinin sigaradan sonra en güçlü nedenlerinden birisini oluşturmaktadır. Bu gaz ayrıca sigara içenlerde sinerjistik etki yaparak kanser riskini daha fazla artırmaktadır.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinin, egzersiz yapın
Modern çağ hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bazı yaşam alışkanlıklarımızı da değiştirerek birçok rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Değişen yaşam alışkanlıklarının başında ise yemek saatlerimizin düzensizleşmesi ve bozulması gelmektedir. Yoğun iş hayatı yemek tercihlerini fast food tarzı yiyeceklerden yana kullanmamıza neden olmaktadır. Bu beslenme tarzı özellikle kalın barsak kanserlerinin tetikleyicisidir. Ayrıca ofis çalışma sisteminde hareketsiz masa başı işler, egzersiz ve spordan uzaklaşmamıza neden olmaktadır. Egzersizden uzak bir hayat tüm kanserlere zemin hazırlamaktadır. Bakımlı görünebilmek için kullanılan ekstra kozmetik ürünler de modern çağın getirdiği diğer olumsuzluklardır. Kozmetik ürünlerdeki karsinojenler cilt kanserinden akciğer, mide ve mesane kanserine kadar birçok kanserin oluşmasında rol almaktadır. Son olarak metropol kentlerde yaşamak; çevre kirliliği, stresli, yorucu ve karmaşık yaşam tarzı da kanserin en önemli nedenleri arasında bulunmaktadır.

Kanserden korumak için bu önerilere kulak verin
  • Çocuk sahibi olmak için uzun süre vakit kaybetmeyin
  • Sedanter hayat tarzından kurtulmak için düzenli egzersiz yapın
  • Mümkün olduğu kadar fast foodla aranıza mesafe koyun
  • Sigara kullanmayın, alkol almayın ya da miktarını azaltın
  • Kozmetik ürünlerden mümkün olduğu kadar uzak durun, seçim yaparken kanserojen maddeler açısından değerlendirin
  • Uyku düzeninize dikkat ederek günde 7-8 saat uyuyun. Gece uykusuna özellikle önem verin ve karanlık bir odada uyuyun
  • Evlerinizi ve ofislerinizi mümkün olduğu kadar havalandırın
  • İş dışında cep telefonu ve kablosuz bağlantılardan uzak durmaya çalışın.

Bakmadan Geçme