Sağlıklı beslenme önerileri
Diyetisyen Rabia Özarslan'dan Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri
- Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Çorbadan sonra 20 dk ara verip ana yemeğe geçilmelidir.
- Oruç hurma ile açılmalı ve mutlaka ilk kap yemek çorba olmalıdır. oruç açıldıktan hemen sonra çok miktarda su tüketilmemeli ve yine yemek esnasında da su tüketilmemeli. Su yemekten 20 dk sonra aralıklı olarak sahura kadar içilmelidir. Yine sahurdan hemen sonra aşırı derecede su içilmesi durumunda vücut sanılanın aksine sık idrara çıkma sebebiyle aşırı su kaybı yaşayacaktır.
- Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir.
Kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Yalnız bitki çaylarıda yine sınırlı derecede tüketilmeli vücuttan ödem attığı düşünülen çaylar tüketilmemelidir.
- İftar; çorba ilk kap ve sonrasında et yemekleri ve salata ayrıca yoğurt ile devam etmelidir.
Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler (beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler) tercih edilmelidir.
- İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.
Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yutulmalıdır.
- Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.
İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.
- Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
- Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir.
- Sahurda ise kahvaltı tercih edilmelidir. Glisemik indeksi yüksek olan kete, katmer, poğaça v.s. gibi besinler sanılanın aksine acıkmayı çabuklaştırıp susama hissi yaratacaktır. Protein ağırlıklı beslenmek aşırı yağlı besinlerden uzak durmak gün içerisinde acıkmayı ve susamayı geciktireceği gibi kas kaybını da önleyecektir.